zaterdag 27 juni 2009

Daarom, bijvoorbeeld


Goede valsspelers weten dat ze rekening moeten houden met de wetten van de statistiek. Als je na het delen van de kaarten keer op keer drie azen blijkt te hebben, worden zelfs de goedgelovigste medespelers wantrouwig.

De Iraanse ayatollahs blijken slechte valsspelers te zijn.

Statistici hebben er de Iraanse verkiezingsuitslag op nagevlooid. Strikt genomen hebben, als je bijvoorbeeld naar de cijfers na de komma kijkt, alle cijfers even veel kans om voor te komen. En dat blijkt fout te zitten bij de presidentsverkiezingen. Zo komen er bijvoorbeeld opvallend veel zevens voor en combinaties van opeenvolgende cijfers. Dingen, beweren twee statistici in de Washington Post, die er op wijzen dat er geknoeid is door slechte valsspelers.

Al die studenten die de afgelopen weken statistiek hebben geblokt, zich afvragend waar dat nu weer goed voor was, weten nu waarom. Daarom, bijvoorbeeld.

(Het prentje: Herwig Coenegrachts, auteur ondermeer van "Statistici doen het nauwkeuriger", "Multivariate Analyse Voor Mooie Meisjes Verklaard" en "Seksuele intimiteiten: (g)een reden voor ontslag?" Herwig maakt erg veel vooruitgang melden de dokters, maar zal toch nog wel een hele tijd in de instelling moeten blijven.)

2 opmerkingen:

TV zei

Ontmaskerd worden door statistici? Er zijn heldhaftigere manieren om door de mand te vallen... Maar toch: waar de wetenschap al niet goed voor is. Nu nog (ongeduldig) wachten op de serie: Statistical Crime Unit.

d/ zei

of nog http://xkcd.com/563/
voor de gevorderden onder de lezertjes.