vrijdag 19 juni 2009

Onderwaterkunst


Wie nog van plan is naar de Biënnale van Venetië, de hoogmis van de hedendaagse kunst, te gaan: jammer. Eén van de meer tot de verbeelding sprekende projecten rust sinds kort op de bodem van de Venetiaanse lagune. Dat zit zo.

Performance-artiest Mike Bouchet had een fijn idee. Venetië: dan denk je aan een stad op en rond het water gebouwd. En wat is dan weer heel erg Amerikaans? Zo'n perfect inwisselbaar typisch voorstedenhuis, dat je in elke Amerikaanse film of feuilleton ziet. En wat is dan een geweldige performance? Zo'n Amerikaans huis op een drijvend ponton in de Venetiaanse lagune posteren.

En zo geschiedde. Althans voor eventjes. Op dit filmpje zie je de artiest zijn werk uitleggen. En je hoort een Italiaans ingenieur toelichten dat het technisch gesproken een koud kunstje is: een huis op een ponton? Ervaring zat, wij Venetiaanse bouwkundigen. Vervolgens vertrekt het drijvende huis, door een bootje voortgetrokken (zie boven). Aangekomen op de plek van aanmeren begint vrijwel onmiddellijk het onverbiddellijke zinken (prentje onder). Oeps, foutje in de constructie. In geen tijd, weg huis.


Maar moderne kunst weet raad. Natuurlijk is zo'n zinkend huis ook weer een performance. En zo'n niet langer zichtbaar, verzonken Amerikaans huis op de bodem van het Venetiaanse water: nog meer kunst.

Dat is het mooie aan performancekunst: altijd prijs, altijd gewonnen.

(De prentjes komen van BLDBLOG.)

Geen opmerkingen: