zaterdag 16 januari 2010

Dorstigen laven


Iemand nog enig idee wat de Werken van Barmhartigheid ook weer waren?

In Helmond, in het Gemeentemuseum, loopt van 19 januari tot 18 april de tentoonstelling Works of Mercy. Recent werk van Frans Franciscus, hedendaags figuratief schilder. Ondermeer: De dorstigen laven (2008), zoals op het prentje uitgebeeld.

Voor wie net die les afwezig was: er zijn Zeven Lichamelijke en Zeven Geestelijke Werken van Barmhartigheid. Dat zijn respectievelijk:

De hongerigen spijzen
De dorstigen laven
De naakten kleden
De vreemdelingen herbergen
De zieken bezoeken
De gevangenen bezoeken
De doden begraven
en

De zondaars vermanen
De onwetenden onderrichten
Voor de levenden en overledenen bidden
In moeilijkheden goede raad geven
De bedroefden troosten
Het onrecht geduldig lijden
Beledigingen vergeven

Stuk voor stuk aanbevelenswaardig.

2 opmerkingen:

KM zei

En zo zie je maar, figuratief of niet: we worden op het verkeerde been gezet. Op dit prentje zijn we eerder getuige van Roodkapje's dwaling in het bos. Ze ging de zieken bezoeken, ja. En had een mandje met koekjes bij voor grootmoeder. Maar die twee flessen champagne... ik weet niet of die voor ons moemoe bedoeld zijn. Neen, ze loenst in de richting van de Wolf en heeft een geplukt bloemetje in haar hand. De rest van het verhaaltje kunnen we wel raden.

Werken van barmhartigheid, mon oeil. Maar wel mooi. En dus sowieso ook stichtend.

pst zei

Roodkapje paart het nuttige aan het aangename. Grootmoeder, beste lezers, is dat altijd maar weer thee drinken behoorlijk beu geworden. Daarom brengt Roodkapje af en toe iets sterkers mee. Een goede stout, koud geschonken, gaat er ook wel in, laat Grootmoeder nog weten.

De Boze Wolf is, gek genoeg, niet zo'n drinker. Hij heeft wat last van zijn maag. De dierendokter probeert hem, voorlopig zonder succes, tot een vegetarisch dieet aan te zetten. En veel bewegen, natuurlijk.