donderdag 14 januari 2010

Vijftig procent


Dacht je dat je, als je een muntstuk opwierp, met zekerheid kon stellen dat kruis of munt elk vijftig procent kans maakten. Blijkt dat niet zo te zijn.

Wetenschappelijk bewezen (hier meer).

Als je het lot een handje wil helpen: de zijde die de bovenkant vormt bij het opwerpen, maakt meer kans om ook na opwerpen weerom als bovenkant te eindigen.

"If the coin started heads up, then it would land heads up 51 percent of the time. Part of the reason real flips are less certain isn't just that the force of the flip can vary; it's that coins flipped by humans tend to rotate around several axes at once. Flipped coins tumble over and over, but they also spin around and around, like pizza dough being twirled. This spinning around is technically known as 'precession.' The greater the precession in a flip, the more unpredictable the outcome."

Het prentje: mensen die nog niet op de hoogte zijn van bovenstaand bericht. Die zullen schrikken als ze straks, bij het thuiskomen, nog even kijken wat er vandaag op hun favoriete blog staat.

2 opmerkingen:

anonimuis zei

Als ik het goed begrijp is de consequentie dat alle voetbalwedstrijden uit de laatste anderhalve eeuw dus illegitiem zijn gestart? De verliezers van de tos hadden aan de andere kant van het veld kunnen beginnen of opteren voor de bal! Misschien zou dat de score danig beïnvloed kunnen hebben! Ik eis opheldering en de annulatie van alle resultaten uit de voorbije eeuw (eveneens om die freaks voor te zijn die de score van Anderlecht-Beerschot uit 1967 uit het hoofd kennen en die weten welke speler in welke minuut de bevrijdende 3-2 scoorde in Club Brugge-ik-heb-geen-idee)

Dan worden feiten terug hypothesen :D

pst zei

Dat is inderdaad een mogelijke consequentie. It boggles the mind.