maandag 25 januari 2010

Hippe kleedjes


Hoe hebben we destijds de Koude Oorlog gewonnen? Met jeansbroeken en hippe kleedjes. De communistische regimes konden beweren wat ze wilden: de mensen ginder zagen dat wij in het westen jeansbroeken hadden en hippe kleedjes en zij niet. Einde van het verhaal. Hoe zullen we er in slagen de botsing der beschavingen met de islam te vermijden? Inderdaad: met jeansbroeken en hippe kleedjes.

Interessante boekbespreking in de New York Times. De Amerikaanse politicoloog Vali Nasr beweert dat er zich, zonder dat we er veel oog voor hebben, een middenklasse vormt in de islamitische landen. En die middenklasse wil reizen en jeansbroeken kopen en hippe kleedjes dragen.

Ayatollahs en imams kunnen prediken tot ze blaren op hun tong hebben: niets baat tegen jeansbroeken en hippe kleedjes. Niets kan de kracht weerstaan van mensen die de smaak te pakken hebben gekregen van winkelen, van reizen, van zelf te kunnen bepalen hoe je leeft.

Iedereen zeurt altijd maar over hoe vreselijk de markt is. Maar liever een samenleving waar mensen zich het hoofd breken over wat dit seizoen dé kleur is voor hoedjes en strikjes, dan één waar ze elkaars hoofd breken over wat een paar duizend jaar geleden één of andere profeet al dan niet verbood.

Jeansbroeken en hippe kleedjes rule the world.

Geen opmerkingen: