zondag 18 september 2011

Huizen met wasgoed


Wasdag. Kleur bij kleur, wit bij wit. En bij mooi weer: alles buiten te drogen hangen. Misschien niet schokkend of van wereldhistorisch belang, maar van schokkend en wereldhistorisch komt toch alleen gezever.

Egon Schiele's Häuser mit bunter Wasche - Vorstadt II veranderde deze zomer voor 25 miljoen pond van eigenaar; de hoogste prijs ooit voor een werk van Schiele betaald (meer hier). De afgebeelde huizen met wasgoed stonden in Krumau, Zuid-Bohemen, waar Schiele in 1911 samenwoonde met zijn zeventienjarige model Valerie (Wally) Neuzil. Het duurde niet lang voor Schiele en Neuzil werden verzocht de gemeente te verlaten: in Krumau zag men hanky-panky met minderjarigen niet zitten.

Maar: alles heeft met alles te maken. De verkoop van de Huizen met wasgoed vloeit voort uit een juridisch geschil waarin de verkoper, het Weense Leopold Museum, is verwikkeld. Want dat museum was de onrechtmatige eigenaar van Schiele's -inderdaad- Porträt von Wally (1912), sinds dat schilderij door de Nazi's afhandig was gemaakt van de oorspronkelijke joodse eigenaars.

Q.E.D.: van schokkend en wereldhistorisch komt gezever.

Geen opmerkingen: