vrijdag 19 oktober 2012

Wondersloffen


Waar de opgroeiende jeugd -in het bijzonder de mannelijke helft, maar meisjes worden op geen enkele manier uitgesloten- veel zou aan hebben, is de heruitgave van de volledige reeks van Sjakie's Wondersloffen. Wie het leven wil leren kennen, leest Sjakie. Maar misschien behoeft die boude stelling enige toelichting.

Sjakie's Wondersloffen is de Nederlandse vertaling van Billy's Boots, een stripverhaal dat zich in het milieu van de jonge voetballertjes situeert. Billy Dane/Sjakie Meulemans is een niet zo getalenteerd spelertje dat door een wonderlijk toeval in het bezit komt van een uitzonderlijk paar oude voetbalschoenen, dat ooit toebehoorde aan de legendarische Charles "Dead Shot" Keen (zie prentje). Van zodra Billy/Sjakie de voetbalschoenen aantrekt, ontpopt hij zich tot een uitzonderlijk talent. De rest voel je komen: de ene keer verliest Sjakie de schoenen, de andere keer worden ze door booswichten gestolen, dan weer wordt hij omwille van zijn oude trappers uitgelachen, maar steevast eindigt het verhaal met Sjakie die de tegenstanders op een hoopje speelt.

En wat leert de jeugd daar dan wel van? Talent, hard je best doen, ambitie: allemaal bijzonder goed. Maar af en toe moet je ook gewoon geluk hebben. Die les is belangrijk voor het leven. Als alles een zaak is van talent, je best doen en ambitie, dan is falen bijzonder hard, want je eigen schuld. Als je daarentegen van jongsaf meekrijgt dat lukken of mislukken soms ook gewoon een kwestie is van stom toeval, dan wordt het leven een stuk draaglijker. Sjakie's Wondersloffen zou verplichte lectuur moeten zijn.

Geen opmerkingen: