zaterdag 12 januari 2008

Belgen zijn eigenlijk Turken


Een Turkse kennis vertelde ons ooit dat wij Belgen niets begrepen van het Koerdische probleem. Koerden, legde hij uit, bestonden eigenlijk niet. Het waren gewoon Turken. Bergturken om precies te zijn. En doordat die Turken daar afgelegen ver in de bergen leefden, hadden ze hun Turks verleerd.

Toen dachten we nog: o jee, hopelijk krijgen onze Vlaamsnationalisten dat nooit te horen. Voor je het weet spreken die over onze Waalse landgenoten als zijnde Bergvlamingen: verloren gelopen in de Ardennen en daardoor het Nederlands verleerd.

Gelukkig is het allemaal veel eenvoudiger: Belgen zijn eigenlijk gewoon Turken, zoals onderstaand bericht uit De Volkskrant (08.01.08) leert. De wetenschap bewijst het.

Belgen zijn geen Belgen. Zij zijn de afstammelingen van de Turkse Oguz-clan die zich duizenden jaren geleden aan de Noordzeekust vestigde.
Dat beweert althans de medisch bioloog prof. Ahmet Arslan van de Universiteit van Gaziantep in Zuidoost-Turkije. Toen de Seldsjoekische tak van de Oguz-clan in Centraal Azië een staat stichtte, heette hun hoofdstad Genk. Net zoals de gelijknamige Belgische stad, meent Arslan.
Dat niet alleen, het Belgische Genk heeft een tweekoppige adelaar in het stadswapen. Ook de Ogus-clan gebruikte dat teken. En het definitieve bewijs van zijn gelijk ligt volgens professor Arslan in het feit dat de inwoners van Genk donkerharig en licht van huidskleur zijn. ‘Precies als de Oguz-clan’, aldus Arslan tegen het persbureau Anatolië.
Arslan schuwt het grote gebaar niet, want plots blijkt dat ook bepaalde Koerdische stammen, zoals de Kazikurtlari, eigenlijk deel uitmaken van de Oguz-clan.
Zijn genetisch onderzoek wijst uit dat de voornaamste migratieroute vanuit Centraal-Azië naar West-Europa noordelijk en noordwestelijk van de Kaukasus liep. Als gevolg van deze migratiestromen zijn er volgens Arslan nauwe bloedbanden tussen Europeanen en Turken.


(De afbeelding: een mooie oude foto uit de tijd van het Ottomaanse Rijk: Yeni Cami bij het licht van de maan, Constantinopel)

Geen opmerkingen: