vrijdag 18 januari 2008

Ondoorgrondelijk, die wegen van God


Nu het nog kan, voor het filmpje van Wilders over de islam uitkomt en we weer vertrokken zijn voor een zoveelste rondje rituele verontwaardiging versus principiƫle borstklopperij: Jezus en Mo.

Jesus and Mo verschijnen ongeveer wekelijks op het web en zijn de creatie van een, vermoedelijk Brits, cartoonist die zich Mohammed Jones noemt.

Jezus en Mo wonen samen en hebben niet zoveel om handen. Om de tijd te doden zitten ze nogal vaak in de lokale pub, The Cock and Bull, waar ze in discussie gaan met de Barmeid. Die discussies gaan steevast over theologische kwesties. De Barmeid is atheiste. Jezus en Mo vinden dat nogal eng en proberen haar, tot hiertoe zonder veel succes, op andere gedachten te brengen. Af en toe komt ook Mozes op bezoek. Jezus en Mo vinden Mozes een beetje soft en multicultureel en proberen hem dan ook opnieuw op het rechte pad te krijgen.

Op het prentje bovenaan -als je er op klikt wordt het groter- zitten onze jongens weer eens in zak en as. De Barmeid heeft ze een argument voor de voeten geworpen waar ze niets tegen kunnen inbrengen. In dit geval: er zijn allerlei feitelijke bewijzen voor de evolutietheorie, maar niet voor het scheppingsverhaal. Jezus en Mo zittend pruilend op een bankje. Mo spreekt de onsterfelijke woorden: Reality should show more sensitivity towards people's deeply held religious beliefs. Doek.

Gelukkig is er nog de Pakistaanse regering die systematisch de websites blokkeert die de Jesus and Mo-cartoons verspreiden. De Pakistaanse regering ijvert ook voor een wereldwijd verbod.

Dat vinden we nu opmerkelijk. Als God werkelijk zo almachtig en alwetend is: waarom plukt Hij dan niet gewoon Zelf die beledigende cartoons van het web? Waarom doet God nu uitgerekend een beroep op de Pakistaanse regering? Met alle respect: maar die is niet echt een toonbeeld van daadkracht en efficiƫntie, lijkt ons. Ondoorgrondelijk, die wegen van God.

Geen opmerkingen: