zondag 6 januari 2008

Een diepe en zeer persoonlijke belediging


Twee spelers van Standard, Jovanovic en Fellaini, lazen we zaterdag in de krant, krijgen op training ruzie met elkaar. De ene, Jovanovic, geeft de andere een dreun op zijn neus, de andere, Fellaini, mept terug. Welke uitleg geven ze daarbij in De Morgen? "In de moslimcultuur is een slag in het gezicht een diepe en zeer persoonlijke belediging."

Dat is om zoveel verschillende redenen een totaal foute zin. We beperken ons, ook al omwille van onze bloeddruk, tot twee. Eén, het is ongelofelijk stigmatiserend tegenover Fellaini. De man kan voetballen wat hij wil, voor de joernalist van De Morgen staat daar in eerste instantie Een Moslim. Twee, dit getuigt van een verbijsterend paternalisme tegenover de lezers. Joernalist denkt: oei, een moslim die een tik geeft, dat behoeft toelichting. Voor je het weet concludeert de argeloze lezer immers: foute boel, die moslims, dat mept er zomaar op los. Dat moeten we dus snel even duiden in zijn culturele context!

Dat zinnetje over het gebakkelei bij Standard illustreert perfect hoe moeilijk progressieve mensen het hebben met een plurale samenleving. Enerzijds willen ze zo graag dat we kleurenblind worden en dat ras of religie er niet meer toe doen. Anderzijds blijven ze mensen, met de beste bedoelingen, vastpinnen op hun groepsidentiteit: een Belgische voetballer van Marokkaanse komaf is en blijft blijkbaar eerst en vooral een moslim. Overigens: hoeveel culturen kennen ze bij De Morgen waar een slag in het gezicht géén diepe en persoonlijke belediging is? Silly buggers.

En hoe deden onze jongens het deze namiddag? Niet zo best: Maccabi verloor thuis met 1-3 tegen Gooreind. De eerste helft mocht er zijn en de 1-1 bij de rust was een correcte vertaling van het spelverloop. Daarna werd er bij ons weer teveel gepingeld: nutteloos de bal proberen rondspelen in één tijd, pasjes achteruit. En dan vallen, voorspelbaar, de kansen voor de tegenstanders. Overigens: de noeste Kempenzonen van Gooreind leken allemaal wel een kop groter dan die van ons. Gezonde plattelandsjongens, zullen we maar denken. Stadslucht maakt weliswaar vrij, maar je wordt er niet groot en struis van.

Volgende week beter. Zucht.