woensdag 9 januari 2008

Museum-musea


Vorig jaar waren ze bij Spirit een hele tijd erg blij. Mensen die op de website van De Standaard de stemtest invulden, kwamen verbazend vaak uit bij die partij. Dat beloofde veel goeds. En toen moesten we echt naar de stembus en zag het resultaat er enigszins anders uit. Van de links-liberalen bleef vrijwel niets over. Sindsdien zijn ze bij Spirit al een hele tijd veel minder blij.

Het interessante is dat niemand eigenlijk goed weet waar Spirit voor staat. Zij zelf blijkbaar ook niet, want je leest de hele tijd opiniestukken van Spiritisten waar je kop noch staart aan krijgt. Als je het einde al haalt: het vaak lauwe en zouteloze proza is niet erg bevorderlijk voor de appetijt.

Wat Spirit wel heeft, is de Vlaamse minister van cultuur. Maar dat is, vrezen we, niet echt een troef. Deze morgen, geïnterviewd op de radio, maakte de minister ons weer bijzonder slecht gezind. De minister slaagt er maar niet in te onthouden welke meervoudsvorm je gebruikt als je het over meer dan één museum hebt.

Dat is overigens een tot de verbeelding sprekende prestatie. De minister heeft de afgelopen jaren de correcte term vermoedelijk een paar honderd keer gelezen in allerhande beleidsverklaringen, rapporten en decreten. En toch is daar niets van blijven hangen. Voortdurend heeft hij het over musea's. Dat zegt veel over zo'n man. Daarom doen we het vandaag nog één keer voor: museum (enkelvoud) - musea (meervoud). Domoor (enkelvoud) - domoren (meervoud).

Geen opmerkingen: