maandag 16 juni 2008

Hoofdtelefoon, negen letters


Als je het één keer hebt ingevuld vergeet je het nooit meer, maar de eerste keer is het wel zoeken. Hoofdtelefoon, negen letters: ezelsoren. Leuke vondst, overigens. Als je die omschrijving hebt gehoord, kijk je helemaal anders naar je hoofdtelefoondragende medemensen.

Wat dat betreft is er een cultuurverschil dat we moeilijk kunnen duiden. Kijk op de tram, op de bus, de trein of gewoon op straat naar de mensen die hun eigen muziekinstallatie bij hebben. Het ene deel van de hoofdtelefonisten draagt exemplaren die zo klein mogelijk zijn: piepkleine oortjes die bij voorkeur helemaal in de schelp van het oor verdwijnen. Voor het andere deel van de ezelsorendragers is groot dan weer niet groot genoeg: het lijkt wel of ze potdeksels aan de oren hebben gebonden. Vanwaar die verschillen?

Meestal zitten dat soort dingen relatief eenvoudig in elkaar. Draagt de meerderheid wijde broeken, dan is er een hippe minderheid die voor smal gaat. Zijn joekels van oorbellen helemaal je van het, dan kan je er donder op zeggen dat de meer trendgevoelige dames kiezen voor discreet. Actie, reactie. Je onderscheiden van de massa.

Met de hoofdtelefoons lijkt het ingewikkelder te zijn. Op de dragers van de piepkleine oortjes kan je alvast geen peil trekken: jong, oud, man, vrouw, sexy, saai, alle soorten en gewichten. Daar vinden we geen systeem in.

Bij de potdekselaars zie je twee soorten, valt ons op. Enerzijds bijzonder ernstig uitziende mensen, lezers van Testaankoop, als het ware. Die kiezen, denken we, voor mega-koptelefoons omdat ze bezorgd zijn voor hun gehoor, of omdat ze vooral een kwaliteitsvolle weergave willen. Anderzijds heb je alternativo's: jongens en meisjes met dreadlocken en veelkleurige harembroeken. Waarom gaan die voor de grote hooftelefoon? Denken ze -bewust met de natuur omspringend en dat soort dingen- meer na over de gevolgen van geluidsoverlast? Draaien ze dusdanig psychedelische muziek dat ze vooral geen enkel geluidseffect willen missen? Of dragen ze die gigantische hooftelefoons toch vooral om zich van de anderen te onderscheiden?

Welke jonge socioloog zoekt dat voor ons uit?

Geen opmerkingen: