vrijdag 16 januari 2009

Vlaamse Kleuterbond Boos


"Belgische kleuters zijn viespeukjes", blokletterde de krant (Gazet van Antwerpen, 15.01.09). Uit onderzoek zou blijken dat slechts 8 procent van de Belgische kleuters zijn of haar handen wast na een wc-bezoekje. De Vlaamse Kleuterbond was evenwel niet opgezet met het onderzoek. Wij spraken met Brent De Meulemeester (4), voorzitter van de Werkgroep Handhygiëne van de Kleuterbond.

Meneer de Meulemeester, waarom hebt u problemen met dit onderzoek?
De onderzoekster heeft kleuters "geobserveerd" lezen we in de krant. Wij van de Vlaamse Kleuterbond kennen erg veel kleuters en ik moet u zeggen: geen enkele van de door ons gecontacteerde kleuters werd geobserveerd. Wij hebben dus vragen bij de representativiteit van het onderzoek. Er zal hier en daar wel eens een vuil kleutertje rondlopen, maar op basis daarvan veralgemenen over alle kleuters, dat gaat voor ons te ver. Wij eisen dan ook een rechtzetting door de minister.
Is er dan geen probleem?
Toch wel, maar dat ligt niet bij de kleuters. Wij van de Werkgroep Handhygiëne van de Vlaamse Kleuterbond dringen al jaren aan bij de bevoegde minister dat er eindelijk een Decreet Handhygiëne komt voor de Vlaamse Gemeenschap. Nu rommelen alle scholen maar wat aan en dat leidt tot willekeur.
Hoe bedoelt u?
Wel, in de ene school moet je je handen wassen met zeep, in de andere met handlotion. In de ene droog je ze af met een handdoek, in de andere met een handdroger. Dat schept verwarring, bijvoorbeeld bij die kindjes die opgevoed worden in co-ouderschap. De ene helft van de week zitten ze bijvoorbeeld in een school waar het zeep en handdoeken zijn, de andere waar het lotion en drogers zijn. Zo geraken die kinderen die, als gevolg van het scheiden van hun ouders al kwetsbaar zijn, nog meer ontregeld. Dat is onaanvaardbaar.
De Vlaamse Kleuterbond dringt ook aan op een Handhygiëne-ambtenaar in alle Vlaamse scholen of scholengemeenschappen, vertelde u eerder op een persconferentie. Zal dat niet leiden tot nog meer administratie en betutteling?
De Handhygiëne-ambtenaar is deel van een totaalpakket aan maatregelen dat de handhygiënische vaardigheden en de handhygiënische ontwikkeling van de kleuters moet optimaliseren. Wij vinden dat er in scholen een Handhygiëne-Beleidsplan moet komen, met toetsbare criteria die door een onafhankelijke expertengroep op regelmatige basis moeten worden geëvalueerd, en ook een Handhygiëne-Diversiteitsplan. Sommige kindjes komen uit culturen waar ze geen handdrogers of lotion kennen. Sommige kindjes wassen in hun cultuur hun handjes misschien wel met fijn zand. Wij vinden dat de Vlaamse kleuterschool van de toekomst ook daar moet mee rekening houden in het aanbod van handhygiënische technieken en hulpmiddelen. De minister heeft het altijd over gelijke kansen: wel nu, zijn handhygiënebeleid, voor zover daarvan sprake, is daarmee flagrant in tegenspraak.
Hartelijk dank, Brent De Meulemeester.
Graag gedaan.

2 opmerkingen:

Woodyrat zei

Brent for President! We can!

Anoniem zei

Vervang kleuterschool door universiteit en we hebben het plaatje helemaal rond!