donderdag 5 november 2009

Alvast bedankt


In Rusland wordt niet gelachen met de accordeon. Niet moeilijk ook: zoals uit het prentje blijkt, Russische accordeonisten verlaten het huis niet zonder militaire escorte. Wie toch lacht, enkele reis Siberiƫ.

In Rusland wordt, zoals gezegd, niet gelachen met de accordeon. De accordeon wordt daar als een volwaardig instrument beschouwd, waarop je ook het normale klassieke repertoire ten uitvoering brengt. Vandaag, voor de fijnproevers, een redelijk indrukwekkende Bach op accordeon (filmpje). Bach deed het ook dit jaar weer bijzonder goed in Klara's Top 75 en -zoals we al eerder uitlegden- klinkt nog het best op accordeon.

Een vraag, voor de accordeonkenners onder ons: zo'n Russische accordeon, zoals in het filmpje, ziet er toch anders uit dan onze accordeons. Klopt dat en, zo ja, waarin zit het verschil?

Alvast bedankt.

2 opmerkingen:

Woodyrat zei

Misschien een suggestie voor De Crem. Lijkt me in zinvolle functie voor het leger, kunnen ze direct ook de legerdienst invoeren (gezien het groeiende succes van het accordeonisme in onze regio. Maar wat de accordeon op het filmpje betreft. Volgens mij is dat een gewone 5-rij knoppen accordeon, zoals bv. hier eentje van Weltmeister (http://www.akkordeon-klingenthal.de/index.php?option=content&task=view&id=151). Of zie ik het verkeerd?
Nog een knoppenaccordeon, met wat uitleg: http://nl.wikipedia.org/wiki/Accordeon
Vive l'accordeonisme!

pst zei

Bedankt, Woody. Een gewone 5-rij knoppen accordeon. Die jongen op het filmpje ging er zo'n gang mee (bekijk ook de andere filmpjes waar hij bijvoorbeeld Vivaldi of Rimsky-Korsakow aanpakt) dat je onwillekeurig denkt: dat is geen gewone accordeon, al dan niet met vijf rijen knoppen.