dinsdag 10 november 2009

Dode witte mannen


Wie in onze streken jonge mensen in de klassiekers van de sociale wetenschappen probeert in te voeren, doet dat vaak op verontschuldigende toon. Al die dode witte mannen, zullen studenten dat wel interessant genoeg vinden? Moeten we die jonge mensen niet veeleer met hippe onderwerpen proberen te overtuigen van het nut van ons vak?

Niet zo slim die verontschuldigende toon.

De klassiekers van de sociale wetenschappen hebben nog niets van hun subversiviteit en actualiteit verloren. Daarvan zijn alleszins de Iraanse ayatollahs overtuigd. Als de Iraanse jeugd protesterend op straat komt is dat de schuld van Max Weber, lees je in dit artikel in de Chronicle of Higher Education.

Max Weber als revolutionair volksmenner? Hetzelfde geldt overigens ook voor Parsons, meent het Iraanse regime. Talcott Parsons? De meest onleesbare der sociologen staatsgevaarlijk?

Zeker en vast. Professors, liet Ayatollah Ali Khamenei, de geestelijke leider van de Islamitische Republiek, weten, have a responsibility to teach their students to avoid Western influences, and limit their "specialized discussions" in the social sciences to "qualified persons within safe environments." To do otherwise, Khamenei said, risked "damaging the social environment".

Zo moeten ze het hier ook aanpakken. De jongelui niet wijsmaken dat sociale wetenschappen interessant, hip en nuttig zijn. Staatsgevaarlijk! Schadelijk voor de samenleving! Alleen te lezen door wie daartoe geschikt is en dan nog onder toezicht! Zo moet je dat doen.

Voor je het weet zal iedereen sociologie willen studeren. Ze zullen volk moeten weigeren!

Het prentje: Talcott Parsons spreekt de massa's toe. Ongetwijfeld opruiende taal.

Geen opmerkingen: