zondag 20 februari 2011

Het toppunt van


Het toppunt van eenzaamheid? Een goede kanshebber: de enige vrouwelijke sumoworstelaar in heel India zijn. Niemand om mee te trainen, niemand om wedstrijdjes tegen te spelen. Klinkt zielig: het verhaal van Hetal Dave (meer hier).

Anderzijds: als je de enige vrouwelijke sumoworstelaar in heel India bent, ben je meteen ook de beste vrouwelijke sumoworstelaar in heel India. Dan ben je kampioen van je wijk, van je dorp of stad, van je provincie, van je deelstaat, van de gehele natie. Niet niks.

(Een denkvraag: ben je volgens dezelfde logica meteen ook de slechtste vrouwelijke sumoworstelaar in heel India? De slechtste van je wijk, van je dorp of stad, van je provincie, van je deelstaat, van de gehele natie? Als dat zo is: ook niet niks natuurlijk.)

Het prentje: niet de eenzame Indiase sumoworstelaarster. Wel: Japanse sumoworstelaars van rond de vorige eeuwwisseling, gefotografeerd door de legendarische Japanse fotografiepionier T. Enami (1859-1929). Het prentje is hier geleend, waar je ook een indruk krijgt van hoe het er oorspronkelijk in stereoview uitzag.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Wordt met dit lichtbeeld de rubriek 'brave jongens' ingeluid?

pst zei

Het is alleszins een idee dat het overwegen waard is.