zaterdag 17 augustus 2013

Ondoorgrondelijk


Mensen hebben teveel geduld met hun goden. Als goden weer eens iets onbegrijpelijks doen, dan heet het dat ze ondoorgrondelijk zijn. Maar om zeker te zijn nemen we de schuld alvast op ons. Janssens krijgt één of andere ziekte: tja denkt Janssens, dat is mijn schuld, god maakt mij duidelijk dat ik niet naar de buurvrouw moet gluren als ze in bikini ligt te zonnen in de tuin. God laat een vliegtuig neerstorten? Onze schuld, moeten we maar niet naar blote prentjes kijken op het internet.

Mensen hebben teveel geduld met hun goden. Als mensen zo slecht communiceerden als hun goden, dan noemden we ze contactgestoord. Beste god, als U Janssens wil duidelijk maken dat hij niet naar de buurvrouw mag loeren: kan U hem dat dan niet gewoon zeggen? Mag toch geen probleem zijn voor iemand die zich voorstaat op zijn almacht? En kan U voortaan niet gewoon de namen van de zondaars bekend maken, met de tarievenlijst en strafmaat erbij? Dat is een stuk overzichtelijker dan zomaar in het wilde weg met vreselijke ziektes of neerstortende vliegtuigen te gooien.

Mensen hebben teveel geduld met hun goden. Maar goed, Johnny Cash en Billy Joe Shaver vinden van niet: You Just Can't Beat Jesus Christ (muziekje). Ieder zijn of haar gedacht zullen we maar zeggen.

Geen opmerkingen: