zaterdag 2 november 2013

Boekenbeurs


Er komt een moment in het leven van iedere lezer waar de kostenbatenanalyse haar intrede doet. Wat levert een bezoek aan de Boekenbeurs op en hoeveel leestijd kost mij dat? In een verder verleden was de beurs een plaats waar je boeken vond die je nooit in de winkelrekken aantrof: de volledige Van Oorschot-collectie om maar iets te noemen.

Vandaag lijkt leestijd belangrijker. Theodore Roosevelt (prentje), Amerikaans president van 1901 tot 1909, las elke morgen voor het ontbijt een volledig boek en twee of drie meer in de loop van de dag. Roosevelt was een notoir speedreader die zijn leessnelheid tot twee à drie bladzijden per minuut had opgevoerd. Strikt genomen moet je als boekenliefhebber vervolgens tegenwerpen dat je op die manier uiteraard nooit echt kan verwerken wat je leest. Maar elke boekenliefhebber weet diep in zijn of haar hart dat hij of zij gewoon stikjaloers is.

Drie tot vier boeken per dag. Dat zijn er 36 tot 48 per Boekenbeurs.

Het prentje: ook een voordeel van niet naar de Boekenbeurs hoeven te gaan, je kunt -zoals Roosevelt- gezellig de hele dag in je oude kloffie rondlummelen. Zo'n fijne huisvriend -als die van Roosevelt- die dan je knieën komt warm houden is natuurlijk een bonus.

2 opmerkingen:

pst zei

Door onhandig gepruts is het bericht van gisteren -over dekenslapen- per ongeluk gewist. Dat betekent dat trouwe lezers er zichzelf nu kunnen op voorstaan dat ze behoren tot het selecte groepje die dat bericht destijds wél heeft kunnen lezen. Massa's andere mensen zullen waanzinnig jaloers zijn. We hernemen het later nog wel een keer, maar het zal uiteraard nooit meer zo geweldig zijn. Zo is het leven.

steph feremans zei

inderdaad een stille culturele revolutie geweest, maar het bed opdekken is er een heel stuk sneller mee geworden!