donderdag 7 november 2013

Tolstoj en Dostojevski


Frank Westerman heeft een nieuw boek uit, Stikvallei, over een massale raadselachtige sterfte in 1986 in Kameroen. Westerman zoekt uit wat er gebeurd is en hoe verschillende verhalen over wat er eigenlijk gebeurd is een eigen werkelijkheid zijn gaan vormen. En omdat Westerman een boek uit heeft zie je hem dezer dagen regelmatig in de krant verschijnen. Eergisteren lieten ze hem in NRC aan het woord (hier) over het nieuws van die dag. En meteen gaf hij wat goede raad, voor het leven, mee:
Nog een tip om de de dag door te komen?'Wat me opvalt is dat we hele dag bezig zijn met beeldvorming. Internet is daarbij een soort alziend oog. Maar dat oog heeft een blinde vlek waar ook veel aan wordt onttrokken. Om gezond te blijven moet je niet te veel aan het nieuwsinfuus hangen. Om bijvoorbeeld het Rusland van Poetin te begrijpen, moet je Tolstoj en Dostojevski lezen.'
Zo is het.

Het prentje: nochtans ook een fraai staaltje beeldvorming, Tolstoj's transformatie van edelman tot Eenvoudige Russische Boer. Hier door Ilja Repin (1844-1930) afgebeeld: Tolstoj achter de ploeg. 1887.

Geen opmerkingen: