vrijdag 10 januari 2014

En de winnaar is...


En de winnaar is ... dit jaar met twee en moet dus zijn prijs delen. Dames en heren, de winnaars van de almaar kleiner groeien-literatuurprijs 2013: Patrick Leigh-Fermor en Sylvain Tesson.

Wie fan was van Patrick Leigh Fermor’s “A Time of Gifts” (1977) en de sequel “Between the Woods and the Water” (1986), had de hoop op het langverwachte vervolg al lang opgegeven. Toen de auteur twee jaar geleden stierf leek het wel duidelijk: dat slotdeel kwam er dus dus niet meer. En toen verscheen plots postuum The Broken Road. From the Iron Gates to Mount Athos en al dat hopen en wachten werd ruimschoots gecompenseerd. Als het adjectief Proustiaans niet zo'n horribel cliché was geworden, dan was het in deze van toepassing. Leigh-Fermor reist met al zijn zintuigen en probeert die ervaringen in woorden te vatten. The Broken Road lezen vraagt dan ook tijd en geduld. Vanzelf ga je trager lezen, net zoals Leigh Fermor vanzelf trager ging reizen. Als je ergens dringend naar toe moet, dan ga je niet op reis, dan probeer je je zo snel mogelijk te verplaatsen. Als je op reis gaat, dan maakt het doel niet uit. Alleen de ervaring.

Patrick Leigh-Fermor deed er een heel mensenleven over om de reis te beschrijven die hij van december 1933 tot januari 1935 maakte, van Hoek van Holland naar Constantinopel. Een welbesteed mensenleven en een erg mooi boek. En dus de eerste winnaar van de almaar kleiner groeien-literatuurprijs van 2013.

Wie ooit wel eens dagdroomt over een eenvoudiger bestaan -ergens een hutje in Siberië, met alleen de natuur als buur, het leven herleid tot zijn essentie: voedsel voorzien en goede boeken- die kan nu lezen hoe zo'n leven er in de praktijk uitziet. En het antwoord is: behoorlijk aantrekkelijk, althans als je Sylvain Tesson mag geloven. Zes maanden in de Siberische wouden is een titel die waarmaakt wat hij belooft: het verslag van, eh, inderdaad. Aanstekelijk als een jongensboek, maar voldoende diepgang om bij momenten zelf ook over dingen beginnen na te denken. Eeuwige wouden, eeuwig dronken Russen. Scherpe kou, scherpe formuleringen. Veel vis, veel vodka. Twee honden, twee vrienden.

Sylvain Tesson leefde zes maanden in de Siberische bossen. Welbestede tijd en een erg mooi boek. En dus de tweede winnaar van de almaar kleiner groeien-literatuurprijs van 2013.

Het kan niet op dit jaar, twee winnaars: Patrick Leigh-Fermor en Sylvain Tesson. Proficiat allebei!

Het prentje: een blik achter de coulissen, de jury hard aan het werk, boeken lezend, verslagen makend. Een werk van liefde, uiteraard.

4 opmerkingen:

anonimuis zei

Twee winnaars? En dan nog geeneens de goei! Schandelijk! Wij willen een nieuwe redactie!

cc zei

Dank voor de zoals steeds interessante leestips. Met Mani heeft Patrick Leigh Fermor trouwens nog een schitterend reisboek geschreven.

pst zei

Bedankt cc. Mani staat bij deze op het lijstje voor dit jaar.

En anonimuis, wat belet je om ons jouw boek van het jaar toe te vertrouwen? We kunnen er alleen maar slimmer van worden.

looloo zei

Inderdaad, pst., nu leef ik met de prangende vraag: wie is DE goede winnaar?