woensdag 29 januari 2014

Zusjes


Mensen houden van symbolen. Specifieke personen, voorwerpen of gebeurtenissen krijgen een aparte status. Zij worden geacht de veruitwendiging te vormen van iets anders, iets groters, iets dat die specifieke personen, voorwerpen of gebeurtenissen overstijgt. De Titanic bijvoorbeeld. Symbool voor menselijke hoogmoed, voor technische hoogstandjes die de confrontatie met de praktijk niet doorstaan, voor de beperktheid van elk aards streven, ja, voor wat al niet.

Wat minder mensen weten is dat de Titanic eigenlijk één zusje was van drie. Naast dat ene schip, dat symbool staat voor van alles en nog wat, waren er twee identieke andere schepen, de Britannic en de Olympic, waar je nooit iets over hoort. Schepen waar niets op viel aan te merken, die deden wat ze geacht werden te doen: de oceaan sneller oversteken en meer mensen en meer goederen vervoeren dan de schepen van de concurrerende firma's. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, werden beide schepen omgebouwd voor militaire transporten. De Britanic werd een hospitaalschip en werd in 1916 door de Duitsers tot zinken gebracht. De Olympic bleek onverslijtbaar en kreeg,omwille van zijn betrouwbaarheid en soliditeit de bijnaam The Old Reliable. In 1935 werd het uit dienst genomen en ging het op pensioen.

En natuurlijk is er niemand die de Britannic of de Olympic -nochtans identieke zusjes van de Titanic- tot symbool van wat dan ook uitroept. Symbool misschien van de willekeur waarmee we mensen, voorwerpen of gebeurtenissen met de status van symbool bedenken.

Het prentje: twee zusjes samen in hun wiegjes, de Titanic en de Olympic.

2 opmerkingen:

cc zei

Of zoals The Onion al schreef: World's Largest Metaphor Hits Ice-berg

pst zei

En als The Onion het schrijft is het gewoon ook zo.