zondag 15 juni 2008
Vakantieliteratuur gevraagd
Begin volgende maand gaan we op vakantie en, omdat we nooit iets aan het toeval overlaten, wordt er nu al druk nagedacht over welke boeken er mee mogen. We hebben in het verleden verschillende systemen uitgeprobeerd. Soms nemen we alleen boeken mee die we al gelezen hebben en die we leuk vonden: dat bespaart ontgoochelingen. Soms zijn we wild en avontuurlijk. Dan nemen we boeken mee waar we helemaal niets van afweten en die we, terwijl we ze wegbergen tussen de polohemdjes en de strandsandalen, toefluisteren: verras ons!
Dit jaar hebben we niet echt een systeem. Dat is even schrikken. We hebben de laatste weken een stapeltje laten groeien waaruit we, als het zo ver is en indien nodig, een finale selectie maken. Die mogelijke selectie baart ons nu al zorgen. Stel dat we te weinig lectuur bij hebben? Stel dat we, eens ter plekke, onweerstaanbaar beginnen verlangen naar één van de boeken die we op het laatste moment hebben thuisgelaten? Het is niet altijd makkelijk ons te zijn.
Wat ligt er op ons voorlopige stapeltje?
-Jorge Luis Borges, De Aleph en andere verhalen. Die hebben we vroeger al gelezen en dat lijkt dus een veilige keuze.
-Jonathan Swift, Gulliver's Travels. Nooit gelezen, behalve dan destijds in de kinderboekversie. Lijkt ons wel wat.
-Friedrich Nietzsche, De Antichrist. Nooit Nietzsche gelezen. Leek ons altijd meer iets voor contactgestoorde pubers. Overtuig ons van het tegendeel, Friedrich.
-Neil Gaiman, Neverwhere. Vorig jaar lazen we met veel plezier American Gods en Anansi Boys. Wordt weer de moeite, denken we.
-Virginia Woolf, Orlando. Nog nooit Woolf gelezen. Orlando was wel een heel mooie film, dus dat schept verwachtingen.
-Eileen Power, Het dagelijks leven in de middeleeuwen. Een oud Aula-pocketje dat we ooit ergens opdoken. De criticus Kingsley Martin schreef over de auteur: She wrote delightfully, her account of the domestic life of nunneries would never bore anyone, and her Medieval People showed that careful scholarship can be made popular and achieve large sales.
-Robert H. Frank, The Economic Naturalist. Why economics explains almost everything. Eindelijk het antwoord op al onze vragen.
Omdat we reizen om te leren: lieve lezer, als u nog goede tips heeft, laat ze komen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
5 opmerkingen:
Neverwhere is zeker de moeite, vooral als je ooit verdwaald bent geraakt in de Londense Tube. Persoonlijk vind ik "Better than sex" (zoals de titel aangeeft gaat het, uiteraard, over Politiek) van Hunter S. Thompson ook altijd wel plezant voor strandvakanties. En met "Choke" van Chuck Palahniuk, ga je de "sex addicts" die op en rond de stranden lopen zeker op een andere manier bekijken (hoewel "Lullaby" ook wel kan zorgen voor een paar uur plezier). Ik ben ook net begonnen in De twijfel van Salai van Monaldi & Sorti, maar ik vrees dat ze de klasse van Imprimatur niet meer halen.
Je zult hem al gelezen hebben, maar Murder in Amsterdam van Ian Buruma is zeer de moeite!
Van een goede bekende kregen we ook nog volgende tips:
Bill Bryson, A Short History of Nearly Everything en, idem, The Life and Times of the Thunderbolt Kid.
Genoteerd!
Nog suggesties: The Worldly Philosophers. The Lives, Times, and Ideas of the Great Economic Thinkers, van Robert Heilbroner. Een, zegt men, uitermate prettig leesbare geschiedenis van het economisch denken. En: Alexander Broadie, The Scottish Enlightenment. Een ook weer prettig leesbare geschiedenis, deze keer van de meest treffelijke verlichtingsdenkers.
En nog ééntje voor op de stapel: De Tijgerkat van Guiseppe Tomasi di Lampedusa. In de categorie al meermaals gelezen, maar altijd weer erg mooi.
Een reactie posten