donderdag 26 maart 2009

Dan geen seks


Het is een beetje flauw. In elk nieuwsitem, op de krant of op TV, wordt, bij wijze van gatenvullertje, ook altijd even het woord gelaten aan de leek. Een stukje over de koopkracht? Dan mag een winkelende mevrouw haar gedacht zeggen. Iets over de verkeersproblematiek? Even een automobilist tegenhouden en die om zijn mening vragen.

Dat die leek van toeten noch blazen weet doet er niet toe. Dat die mening op geen enkele manier iets aan het onderwerp toevoegt of nieuwswaarde heeft, geen punt. Integendeel. Hoe meer naast de kwestie, hoe groter de kans dat het de aandacht trekt. In talloze huiskamers worden er dan lelijke dingen tegen het scherm geroepen: trien, wat weet gij daar nu van? Of: ziet dat, zo'n oude vent en en dat rijdt nog met zo'n dikke auto. Godgeklaagd. Dat soort dingen.

Laten we wel wezen: de media en, bij uitbreiding, wij allemaal, vinden de visie van zo'n leek best wel leuk. Een expert, iemand die écht weet waarover het gaat? Saai. Dan moeten we nadenken. Dan dwalen onze gedachten af. Dan beginnen we maar tegen elkaar over het lullige brilmontuur van de professor economie of de oudmodische das van de verkeersdeskundige. Neen, dan liever zo'n winkelende vrouw of zo'n willekeurige automobilist. Dan kan je lachen: zo'n domme mensen.

En dan laat de paus een keer zijn mening horen over een onderwerp waar hij werkelijk niets van afweet en dan nemen we die mening nog ernstig ook. Dan zijn we waarlijk verbolgen. Dan willen we, godbetert, onze Belgische ambassadeur terugroepen uit het Vaticaan.

De paus over condooms: dat is, met respect, toch van het niveau als een verkoopstertje van pralines over de toestand van de Belgische betalingsbalans. Dan weet je toch op voorhand dat de kans groot is dat het antwoord kant noch wal raakt? Zo'n mening neem je toch niet ernstig? Daar word je toch niet boos om?

En dat de paus tegen condooms is? Tja. Wat hadden mensen dan verwacht? Het is niet omdat de liberalen nu plots voor de staat zijn, dat ook de paus zomaar zijn meest fundamentele overtuigingen te grabbel moet gooien. De paus is tegen seks. Dat hoort zo. Dat is le fonds de commerçe van de katholieke kerk. Seks dient om voort te planten. Niet van plan voort te planten? Dan geen seks. Is toch niet ingewikkeld?

Mensen toch. Het leven is al zo kort.

(Het prentje: foto AFP.)

2 opmerkingen:

TV zei

Over die mevrouw met de winkeltas: Op een bijeenkomst een goede maand geleden heeft Stefaan Walgrave het daar uitvoerig over gehad. Ze zijn daar bezig het 'Fnac-zakskes-experiment' op te zetten om de voxpops te bestuderen. En dan vooral het effect van zo'n voxpop. Maakt het uit of dezelfde tekst op televisie wordt verteld door een expert (die ook zo aangekondigd wordt)of een mens met een Fnac-zakske in de hand (die model staat voor de modale burger) op straat. Ik hoor het al: zo'n modale mens met een zakje van de Fnac, dat is er dan toch één van een licht elitaire subsoort. Maar daar denken onze collega's van Antwerpen ongetwijfeld diep over na! Om naar uit te kijken dus...

Anoniem zei

Leve het wetenschappelijk onderzoek

L