vrijdag 6 maart 2009

Dierenboekenweek


Fijne vooruitzichten voor de dierenvrienden: de Boekenweek gaat over het dier en/in het boek! En nog fijner: er is een nieuwe Kousbroek: Medereizigers. Voor wie niet helemaal mee is: Rudy Kousbroek, wiskundige en essayist, schreef eerder een uitermate fantastisch boekje over dierenvriendschap: De Aaibaarheidsfacor.

Een term die daarna enigszins een eigen leven is gaan leiden (je leest wel eens over de aaibaarheidsfactor van politici of andere TV-vedetten), maar die oorspronkelijk slaat op de door Kousbroek bedachte Schaal van Aaibaarheid. Dat geeft, parafraserend, iets als: krokodil 0 (niet leuk om vastpakken, niet slim om vast te pakken), hamster 5 (leuk pelsje, bangig diertje), poes 10 (heel erg leuk om te bepotelen, poes vindt dat zelf ook best wel prettig).

Dus: dit weekend boekenwinkelwaarts en hetzij de nieuwe, hetzij de klassieke Kousbroek kopen. Allebei mag uiteraard ook.

Het prentje heeft niet zoveel met bovenstaande mededeling te maken, behalve dat we vrijwel zeker zijn dat Kousbroek deze foto deze morgen ook uit de krant heeft geknipt.

Wel een sprekende illustratie overigens. Staat in de Volkskrant van vandaag bij een artikel waarin wordt beweerd dat het systeem van kijkcijferregistratie verouderd is. Wie kijkt, hoe gekeken wordt, wordt allemaal weinig gedifferentieerd in cijfers en tabellen gegoten. Of, bij wijze van spreken, de TV opstaat terwijl iedereen in de tuin zit en alleen Fikkie (zie foto) kijkt: geregistreerd wordt er.

Misschien eigenlijk maar normaal ook.

Geen opmerkingen: