donderdag 19 maart 2009

Nobele individualisten


Je hebt kattenmensen en hondenmensen. Je hebt wijndrinkers en bierdrinkers. Wat je ook hebt zijn mensen die vinden dat in bovenstaande vergelijkingen telkens één categorie superieur is aan de andere. Hoe dan?

Hondenmensen en bierdrinkers: dat is toch een beetje straatjesvolk. Niet zo'n verfijnd slag mensen. Veeleer figuren die zich nog het liefst in groepen ophouden. Samen veel lawaai maken. En, laten we wel wezen, nogal wat historisch suspecte sujetten dronken bier en hadden een hond. Niet toevallig, toch?

Neen, dan wijndrinkers en poezenvrienden. Die zitten rustig thuis, met een goed boek. Een streepje klassieke muziek op de achtergrond. Hebben goed doordachte en gefundeerde meningen over de belangrijke maatschappelijke onderwerpen. Zijn genuanceerd. Principieel. Lopen niet zomaar de massa achterna. Fijne mensen.

Dat is, aldus de wetenschap, dus flauwekul. Met betrekking tot althans één element uit bovenstaande vergelijking weten we nu dat het net andersom is. Bierdrinkers zijn individualisten. Daar schrikken welmenende mensen wel even van, nemen we aan.

Onderzoekers van de University of Texas brachten in kaart waar ter wereld bier wordt gedronken en in welke hoeveelheden. Die gegevens correleerden ze vervolgens met de scores die de landen behalen in termen van individualisme en collectivisme. Wat blijkt? Hoe individualistischer de ingesteldheid, hoe meer bier er in een land wordt geconsumeerd.

Nog niet overtuigd? Vervolgens deden ze dezelfde statistische analyse voor de verschillende staten van de VS. En weerom hetzelfde verband: waar de burgers individualistischer scoren, wordt ook meer bier verbruikt.

Toegegeven: correlaties op macroniveau zeggen niet zoveel. Daarom werd ook een testpanel van studenten ingehuurd. Die kregen bier in ruil voor het invullen van persoonlijkheidstesten. En wat bleek: wie individualistischer uit die test kwam, was ook geneigd meer bier tot zich te nemen.

Wat hebben we geleerd? Er bestaan veel vooroordelen over bierliefhebbers. Die vooroordelen blijken niet te kloppen. Bierdrinkers zijn nobele individualisten.

En binnenkort lezen we dat hondenmensen nog het liefst haïku's bedenken en ballet de fijnste kunstvorm vinden. En poezenmensen blijken van modderworstelen te houden.

Bijvoorbeeld.

(Het prentje: lezers die wel eens in New Hampshire komen, mogen gerust zo'n kratje Smuttynose Old Brown Dog Ale voor ons meebrengen.)

Geen opmerkingen: