dinsdag 31 maart 2009

Goede vibraties


Vandaag een consumententip. Zo meteen zoeken de lezers hun centjes bij elkaar en haasten ze zich naar de CD-winkel. Alwaar ze zich vervolgens zoveel mogelijk exemplaren aanschaffen uit twee fantastische CD-verzamelreeksen.

Als daar zijn, vooreerst Saga Jazz. Deze maand verscheen het inmiddels al vijfenzeventigste album in de reeks. Telkens een mooie verzameling oudere jazznummers, met de klemtoon op de periode 1930-1950, telkens rond een thema: zigeunerjazz, jazz en latijns-amerikaanse ritmes, jazz en treinen, jazz en, jawel, indianen.

Dit weekend gekocht en het leven onmiddellijk geweldig veel aangenamer makend: Good Vibrations. Old and new world jazz vibists, 1937-1955. Een fijn stel vibrafonisten verzameld.

En er is verder ook nog, van hetzelfde merk, de reeks Saga Blues. Niet helemaal verrassend, gegeven de titel: deze keer verzamelde bluesklassiekers, ook weer telkens thematisch geordend.

En het mooiste: die verzamelaars kosten waarlijk géén geld.

Een toemaatje: Lionel Hampton in Flyin' Home (filmpje). Staat ook op bovenvermeld plaatje.

Het prentje: Sadi Lallemand, eerder dit jaar overleden. Een stuk Belgische jazzgeschiedenis. Ook groot in het buitenland, overigens: lees zijn overlijdensbericht in The Times. En, afsluitend, Sadi in aktie, in 1967, met de Kenny Clark-Francy Bolland Big Band (filmpje).

2 opmerkingen:

TV zei

Echte consumententips horen ook altijd het volgende te vermelden: waar heb je die cd's op de kop kunnen tikken? Dan weten we of we ze terug kunnen vinden in 'de betere platenwinkel' of in zo'n grote alleshandel...

pst zei

Voor zover een niet erg betrouwbare steekproef opheldering kan brengen: zowel de gespecialiseerde als de alleshandelaar blijken de reeksen (deels) in voorraad te hebben.