woensdag 22 december 2010

De genomineerden


Vandaag de bekendmaking van de genomineerden voor de almaar kleiner groeien-Literatuurprijs 2010. Om in aanmerking te komen moeten het boeken zijn die we a) het afgelopen jaar hebben gelezen*, b) die we -uiteraard- de moeite waard vonden en c) die op enige manier de filosofie van deze site belichamen. De genomineerden van dit jaar zijn, in alfabetische volgorde:

Thomas Blommaert, Ik was nog nooit in Zelzate geweest.

Edmund Crispin, The Moving Toyshop.

Nicholas Dawidoff, The Fly Swatter. Portrait of an Exceptional Character.

Edmund De Waal, The Hare with Amber Eyes. A Hidden Inheritance.

Bob Dylan, Chronicles. Volume One.

Nathan Englander, The Ministry of Special Cases.

Christopher Fowler, Paperboy.

Sebastian Haffner, Geschichte eines Deutschen. Die Erinnerungen 1914-1933.

Maira Kalman, And the Pursuit of Happiness.

Jan Mulder, Chez Stans.

Rachel Polonsky, Molotov's Magic Lantern. A Journey in Russian History.

Matt Ridley, The Rational Optimist. How Prosperity Evolves.

Patti Smith, Just Kids.

*: "Het afgelopen jaar" wordt hier begrepen als de periode tussen 22 december 2009 tot en met 21 december 2010, om precies te zijn. In totaal gaat het om 173 boeken. Geen slecht jaar voor de lezende mens.

Het prentje: via Thiophene_Guy.

10 opmerkingen:

anonimuis zei

De kritische volger van deze blog verwacht bij elk boek een uitgebreide motivatie waarom ze het tot op de shortlist hebben geschopt. Anders sturen we de monitoringcommissie op de auteur van deze blog af. En die mevrouw is berucht om haar rubberen handschoenen.

anonimuis zei

Overigens schokkend dat Hitch-22 het niet tot op de shortlist heeft geschopt.

En al die andere geniale boeken.

We maken een scheurlijst. Of we denken er tenminste aan.

pst zei

De reden waarom Hitch-22 "en al die andere geniale boeken" het niet tot de lijst hebben geschopt is verrassend eenvoudig: omdat we ze niet hebben gelezen. En de toelichting bij de genomineerde boeken volgt bij de uiteindelijke bekendmaking van de winnaar. Geduld.

Nu, een scheurlijst: geen slecht idee. Lezers: waar wacht u op, stuur ons uw scheurlijst. Wat las u het afgelopen jaar dat de moeite waard was?

steph feremans zei

Mijn schoon broertje zal blij zijn. De eerste op je lijst, al is die alfabetisch- sinds enige maanden aangekocht maar mijne eega die anders drie boeken per week leest heeft die nog steeds niet uit.
Het paleis op de heide van Johan Wambacq is zeer de moeite. Het meest heb ik genoten van Bart Van Loo's O vermiljoenen spleet. Diens blog is ook goed te doen. En de columns van Nick Trachet verdienen sinds lang een bundeling. Maar ik maak geen lijstjes, behalve voornoemde ben ik bvb reeds vergeten wat ik op vakantie las...

pst zei

Inderdaad Steph, de columns van Nick trachet verdienen het om als boek te worden uitgegeven. Helemaal akkoord.

steph feremans zei

Dag Patrick,

beste wensen! en indien nog niet gelezen: Dier, bovendier van Frank Westerman, ook een topper van 2010.

steph feremans zei

Dag Patrick,

beste wensen! en indien nog niet gelezen: Dier, bovendier van Frank Westerman, ook een topper van 2010. Inmiddels Zelzate helemaal achter de kiezen, inderdaad zeer sterk.

pst zei

dag Steph,
inderdaad Dier, Bovendier: ook een knap boek. Ik ben nogal een Westerman-fan. (Dit jaar zelfs naar de boekvoorstelling van Dier, Bovendieer in de Zondvloed in Mechelen geweest -goede boekhandel- én naar een voordracht van Westerman en Francis Maes over Prokovjef.) Vorig jaar stond Ararat in het eindejaarslijstje. Maar de concurrentie was hard dit jaar.

steph feremans zei

en wat me nu weer te binnen schiet: Edgard. Het verhaal van mijn vader. Door Marcel Vanthilt. Zeer goed. Echt waar.

pst zei

Marcel blijft ons verbazen! Bedankt voor de tip.