donderdag 17 november 2011

Donderdag


Er zijn niet zoveel schilderijen die een specifieke dag van de week tot onderwerp hebben. Voor ons moderne mensen is dat ook nogal wiedes: de ene dag is de andere. Werken, werken, druk, druk. En het weekend: dingen doen, druk, druk, het moet vooruitgaan.

Vroeger had elke dag van de week zijn eigenheid. Een dag om te wassen, een dag om de straat te schuren, een dag om, zoals op het prentje, te vissen. Jezus stierf op een vrijdag en dus werd er die dag geen vlees gegeten. En daarom diende er op donderdag te worden gehengeld, zoals de op het schilderij afgebeelde Franciscanen doen.

De schilder, Walter Dendy Sadler (1854-1923), beeldde wel vaker humoristische taferelen uit het kerkelijke leven af. En die schilderijen vonden gretig aftrek: ook toen werd blijkbaar al enigszins nostalgisch teruggekeken op een tijd toen elke dag van de week zijn eigenheid had. Sadler gaf dit werk uit 1880 als titel mee: Tomorrow will be Friday. Maar dat werd al gauw afgekort tot, inderdaad, Thursday. Ook toen moest het vooruitgaan.

Geen opmerkingen: