zaterdag 12 november 2011

Koken met Orwell


In de reeks Koken met Orwell leren we vandaag hoe we echte Engelse saffron buns maken. De buns in kwestie zijn meer dan een beetje verwant met de Gentse mastellen, maar in het eengemaakte Europa doen we daar niet kleinzerig over.

Orwell hield nog het meest van de dingen die hij met de traditionele Engelse keuken associeerde. Voor niet-Engelsen lijkt dat niet meteen een aanbeveling: bonen in tomatensaus op zwartgeblakerde toast, denken wij dan. Engelsen zien dat anders, zoals Orwell beschreef in zijn essay In Defense of English Cooking.

Het traditionele Engelse eten, waarvan Orwell de teloorgang betreurt, blijkt toch vooral comfort food. Dingen die je in een koude en harteloze wereld een warm gevoel geven. Engelsen van Orwells generatie en komaf zaten het grootste deel van hun jeugd op kostschool, dat verklaart veel.

Anyway, deze week gaven ze in de Guardian het recept voor saffron buns à la Orwell. Hier vind je het recept. Op uw gezondheid! Of zoals de Engelsen zeggen: Up yours!

(Het prentje: Wallington, 1939. En als wat Orwell klaarmaakte niet zo'n succes bleek, was er altijd nog Muriel, de geit. Die lustte alles.)

Geen opmerkingen: