maandag 28 november 2011

Gerrit Noordzij


Spectaculair onspectaculair, zo kun je de boekontwerpen van Gerrit Noordzij omschrijven. Sinds jaar en dag verzorgt Noordzij de boeken van uitgeverij Van Oorschot. Op het eerste gezicht zien alle Noordzij's er hetzelfde uit. Als je beter kijkt is het iedere keer, met precies dezelfde elementen, toch weer net helemaal anders. Noordzij is uiteraard het meest bekend van de Russische Bibliotheek van Van Oorschot: boeken die het dichtst het ideaalbeeld benaderen van hoe boeken er moeten uitzien.

En nu heeft Gerrit Noordzij de Laurens Janszoon Costerprijs gewonnen, de tweejaarlijkse oevreprijs voor wie veel goeds heeft gedaan voor het boek. Gefeliciteerd, natuurlijk.

Mooi is dat ze in de krant (De Volkskrant, 26.11. 2011) nog even een fantastisch citaat van Gerrit Noordzij onder de aandacht brengen: "Alles dat belangrijk is heeft een kleine oplage". Zo is het maar net.

Het prentje: voor wie, als gevolg van een ernstige oogziekte of omwille van levenslange ballingschap in de Gobiwoestijn, nog nooit boekontwerpen van Noordzij heeft gezien, bij wijze van voorbeeld, Noordzij's eigen boekje De handen van de Zeven Zusters. Noordzij's typografie bouwt overduidelijk voort op het handschrift. Noordzij is ook handschriftdeskundige: zo bestudeerde hij een 15de eeuws kloostermanuscript en ontdekte dat er destijds minstens zeven verschillende zusters aan hebben meegeschreven. Dat soort dingen wil een mens gewoon weten.

Geen opmerkingen: