zondag 15 april 2012

Knap van AmalrikAndrej Amalrik voorspelde in 1969 dat de Sovjet-Unie 1984 niet zou halen. Die voorspelling was opmerkelijk accuraat. In 1985 trad Gorbatsjov aan, in 1986 begonnen glasnost en perestrojka, als gevolg waarvan in 1991 effectief het regime en een beetje later ook het land in elkaar stortte. Knap van Amalrik. Dat vonden blijkbaar ook de leiders van de Sovjet-Unie, want Amalrik werd na publicatie van het boek naar Siberië verbannen.

In het Westen werd geijverd voor Amalriks vrijlating. En na verloop van tijd besloten ze in Moskou dat ze het echtpaar Amalrik liever kwijt dan rijk waren. Amalrik kon het land verlaten. Maar dat ging zo maar niet, besloot die: niet zonder de kat. Wegwezen, lieten de Sovjet-autoriteiten weten. Niet zonder de poes, herhaalde Amalrik. Dan steken we je terug in de gevangenis. Je doet maar. Patsituatie. 

Het voet bij stuk houden werd beloond, want uiteindelijk gaven de Sovjets toe. Poes mocht mee (zie prentje). Weerom knap van Amalrik.

Het prentje: de aankomst van de Amalriks op Schiphol, 15 juli 1976. De katvasthouder van dienst is de voor de gelegenheid van een opmerkelijk stijlvolle zonnebril voorziene Karel van het Reve. (Wie KvhR niet kent of nog nooit gelezen heeft: je moest al vertrokken zijn naar de dichtstbijzijnde bibliotheek of boekhandel. Morgen overhoring!) (En voor de al met KvhR vertrouwden: fijn Karel-kijkboek! Hier!)

3 opmerkingen:

anonimuis zei

Eigenlijk is dat heel dramatisch voor de kat in kwestie. Een kat is een gewoontedier dat zeer gesteld is op zijn vertrouwde omgeving. De omzeilingen van heer Amalrik zullen dat beest zeker geen goed hebben gedaan. Schandelijk!

pst zei

Het werpt een gans nieuw licht op de zaak. De Sovjet-autoriteiten hadden dus eigenlijk gewoon het beste voor met dat beest?

Philippe Clerick zei

Prachtige foto!