dinsdag 9 april 2013

Cruyff heeft ongelijk


Het is niet niets: het oneens zijn met wat vermoedelijk de beste Europese voetballer ooit is geweest. En toch heeft Johan Cruyff ongelijk (hier). Cruyff denkt dat je door één of ander prestatiemodel in te voeren een betere arbitrage krijgt. Dat is het punt niet, Johan. Arbitrage mag en moet feilbaar zijn, want net dat feilbare is heel erg belangrijk. Dat geeft ons iets om over te zeuren. Zeuren over de arbitrage hoort bij het voetbal. Net als zeuren over trainers, keepers, spitsen, middenvelders en verdedigers. Voetbal is in belangrijke mate zeuren.

Men heeft het er wel eens over dat voetbal mensen samen brengt. Dat is zo en dat gebeurt in belangrijke mate via het zeuren. Als je het op de tribunes eens kunt zijn over vaststaande en onweerlegbare feiten als dat a) de scheidsrechter een blinde kip is, b) de lijnrechter prut in zijn ogen heeft, c) onze keeper wel een oud mannetje lijkt, d) de verdedigers vandaag echt hun dagje niet hebben, e) de middenvelders werkelijk knoeiers zijn, f) de spitsen maar beter terug mee gaan trainen bij de jeugd en g) de trainer dringend aan vervanging toe is, dan heb je behoorlijk wat gerealiseerd. Dan heerst, weliswaar tijdelijk en lokaal, eenheid en broederschap tussen althans een klein deel van de mensheid. En dat is al heel wat in deze barre tijden.

Dus: laat ons de feilbare arbiters en feilbare voetballers. Laat ons zeuren. Cruyff heeft ongelijk.

4 opmerkingen:

anonimuis zei

Blijft Cruijff's punt niet geldig dan? Je kan immers blijven zeuren over het wangedrag van de eigen spelers... Zeker met Beerschot ben je daar toch al een hele wedstrijd zoet mee!

Misschien is het volgend jaar Union-Beerschot. Dan kunnen we lekker uitvechten wie nu de beste vergane glorie is.

pst zei

De supporters van de topploegen moeten toch ook iets om handen hebben daar in hun peperdure tribunes?

anonimuis zei

Zelfs topploegen stapelen slechte pas na slechte pas op, missen tackels en laten doelpunten toe...

Eigenlijk lijkt Beerschot heel sterk op de topploegen, alleen niet goed genoeg!

pst zei

Dat vat het mooi samen.