dinsdag 20 augustus 2013
Bedroefde Moeder
Wie denkt dat het ooit wel eens gedaan zal zijn met dat geloven, die gelooft beter iets anders. Vrijdenkers denken soms wel eens dat al dat geloven bedacht wordt door de Heersende Machten om mensen dom en gewillig te houden. Het zit complexer in elkaar. Wie wil weten hoe het in zijn werk gaat, neemt best een kijkje in Warfhuizen, in het noorden van Groningen.
In 2003 werd in de aldaar gevestigde en zeer afgelegen kluiskapel een nieuw beeld geplaatst, een in Sevilla besteld processiebeeld. Na een tijdje begonnen vreemd genoeg mensen hun weg te vinden naar Warfhuizen. In eerste instantie in Nederland wonende Spanjaarden en Latijns-Amerikanen. Spoedig werden ze daarin gevolgd door autochtone katholieken, later door mensen uit België en Duitsland. En nu wordt het interessant.
In Warfhuizen kunnen je eigenlijk in het levend zien hoe destijds bedevaartsoorden ontstonden. Twee voorbeelden. Eén, het Wonder van Warfhuizen. Er is nooit een wonder, van welke aard dan ook gebeurd in Warfhuizen; Groningers zijn nuchtere mensen. Wat er wel is, is dat de pers ooit smalend de term "het Wonder van Warfhuizen" bedacht voor de plotse populariteit van de kluiskapel. Voor je het wist ging die term een eigen leven leiden en ging onder pelgrims het gerucht dat er effectief een Wonder was gebeurd. En dat het in de krant had gestaan.
Welk wonder dan? En zo kom je bij twee, de uitvinding van tradities. Het beeld kreeg, omwille van de smartelijke uitdrukking van Maria, algauw de bijnaam "de Bedroefde Moeder". En zo ontstond de cultus: wie met moeilijk opvoedbare jongeren zit, trekt naar Warfhuizen. Als die jongeren daarna hun leven beteren: ziedaar de wonderlijke kracht van het beeld. En dus komen er steeds nieuwe bezorgde ouders en grootouders langs. Bij droefenis horen tranen. En dus krijgt het beeld witte zakdoeken in de rechterhand gestopt. Naderhand nemen de pelgrims die mee voor wie met probleemkinderen zit of voor wie examenvrees heeft.
Samenvattend: wie denkt dat het ooit wel eens gedaan zal zijn met dat geloven, die gelooft beter iets anders. Wie wil leren hoe dat geloven in zijn werk gaat, trekt naar Warfhuizen, naar de Bedroefde Moeder. (Hier meer.)
Het prentje: het beeld van Onze Lieve Vrouw van de Besloten Tuin, alias de Bedroefde Moeder, in de kluiskapel in Warfhuizen. Even reclame: nog tot eind september in het Leuvense Kadoc, de tentoonstelling Devoted, foto's van Jan Locus van hedendaagse rites en devoties.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Indien God niet bestond dan hadden ze al die kerken toch niet gebouwd. Magda Dombrecht, de filosofe van de Gijselsstraat.
IJzersterke logica, Magda! Daar valt werkelijk niets tegen in te brengen.
Een reactie posten