dinsdag 10 maart 2009

Oost-Vlaamse provinciebestuurders


Waar we ons wel eens zorgen over maken, is over de toestand van de bijen. De afgelopen jaren kwam je steeds vaker nogal onheilspellende berichten tegen over mysterieuze sterften, als gevolg waarvan je wereldwijd steeds minder bijen zag in velden en boomgaarden.

Aan Albert Einstein worden de waarschuwende woorden toegeschreven dat als de bijen verdwijnen, de mensheid in de kortste keren volgt. Of Einstein die woorden ooit werkelijk sprak kan worden betwijfeld. Net als die andere voortdurend hem toegedichte inschatting dat de mensheid maar enkele percenten van de haar toebedeelde hersenen gebruikt.

(Op een bepaalde manier wel ontroerend: als wij mensen een gedachte heel erg belangrijk vinden, schrijven we ze veiligheidshalve meteen een Belangrijk Persoon toe. Alsof, telkens we zelf iets verzinnen, we meteen schrikken van de consequenties en voor de zekerheid toch maar liever schuilen achter de brede schouders van een erkende autoriteit. Beste medemensen: zelf denken mag, hoor.)

Maar het ging over de bijen. Welnu, misschien is het minder erg dan gevreesd, laat The Economist weten. Alleszins in California zijn de bijen dit jaar weer op volle sterkte. De bijencrisis heeft, leert onderzoek, vermoedelijk ook minder te maken met milieuvervuiling dan aanvankelijk werd gedacht. Bijen werden ziek omdat ze wereldwijd het slachtoffer werden van een virus. En dat virus sloeg zo vernietigend toe omdat de bijen eerder al het slachtoffer waren van oprukkende parasieten.

Is er iets aan te doen? De bijen bijvoederen helpt. Omdat het voedselaanbod in een verstedelijkte omgeving nogal eenzijdig is, krijgen de bijen niet genoeg proteïnerijk voedsel binnen en verzwakken ze en worden ze vatbaar voor parasieten en kunnen ze hun immuunsysteem niet op peil houden. En dan worden ze ook een gewillige prooi voor virussen.

Net om die reden dragen we de provincie Oost-Vlaanderen bijzonder in het hart. Het provinciebestuur, meldt de krant, deelt zakjes zaad uit, met de bedoeling de provincie vol bloemen te zetten om zo de bijen de kans te geven weer op krachten te komen (De Standaard, 10.03.09). En hoewel we in het algemeen niet zo'n voorstander zijn van dat soort sinterklaaspolitiek -het blijft mensen kadootjes geven gekocht met hun eigen geld- maken we deze keer een uitzondering. Fijne mensen, die Oost-Vlaamse provinciebestuurders!

In de krant laten ze ene Didier Huygens aan het woord, verantwoordelijke van de provinciale dienst Landbouw en Platteland: "In het zadenmengsel zitten onder meer boekweit, gele mosterd, radijs, kaasjeskruid, komkommerkruid, koriander en korenbloem. Dat zijn bloemen die bijen aantrekken. Het mengsel garandeert een bloemenveld van mei tot september. Niet alleen gemeentebesturen, maar ook particulieren kunnen zakjes met zaden ophalen. 75gram is goed voor een bloemenveld van honderd vierkante meter."

Wat houdt de andere provincies, altijd op zoek naar een bezigheid om zin te geven aan hun overbodigheid, tegen om hetzelfde te doen?

En speciaal voor de Oost-Vlaamse lezers: ga zo'n zakje halen en strooi kwistig met je zaad. Laat duizenden bloemen bloeien. Maak van Oost-Vlaanderen één grote wei als een wiegende zee.

En vraag eventueel ook een zakje voor ons. Een kleintje volstaat al. Onze tuin is niet groot.

Het is niet voor ons. Het is voor de bijen.

Het prentje: Emile Claus (1849-1924), Ontmoeting bij een brug, ongedateerd.)

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik zal op 3 april gaan aanschuiven. Even geduld dus!

L

pst zei

Fantastisch. Bedankt, L. !

d/ zei

euh... kan je ook nog een extra zakske voor mij voorzien? ik leef omzeggens in O-Vlaanderen, maar weer net niet.