maandag 14 maart 2011

Nergens een beer


"Er doet een verhaal de ronde dat bij één van Ceausescu's berenjachten de beren wegbleven. Ze kwamen niet op het kadaver af dat op de voerplek lag. In het woud was nergens een beer te bespeuren. De jachtmeester had een serieus probleem. Ceausescu was met een Alouette-helikopter uit Boekarest ingevlogen om een beer te schieten. Dat kon de jachtmeester zijn kop kosten - letterlijk. In een naburig dorp bevond zich echter een rondtrekkend circus met een ballengooiende bruine beer. De jachtmeester, geholpen door Ceausescu's gevolg van securisten, sleepte het beest het circus uit -terwijl de dictator in zijn uitkijkpost lag te pitten-, en porde de tamme beer met stokken naar de plek waar het paardenkadaver voor hem klaarlag.
Maar voordat Ceausescu kon aanleggen en de trekker kon overhalen sprong de beer op de fiets van de jachtopzichter en verdween, fietsend voor zijn leven, het woud in."


Uit: Jaap Scholten, Kameraad Baron. Een reis door de verdwijnende wereld van de Trassylvaanse aristocratie, Uitgeverij Contact, Amsterdam, 2010.

Geen opmerkingen: