woensdag 13 juli 2011

Adios theorie


Het formaat van een man -of vrouw- kan je aflezen van hoe hij -of zij- omgaat met kritiek. Dat geldt in het bijzonder voor bedenkers van theorieën. Je hebt diegenen die menen dat ze hun eigen bedenksel kost wat kost moeten beschermen tegen wat andersdenkenden er van vinden. Bijvoorbeeld door de kritiekgever aan te vallen of door de tegenwerpingen te ridiculiseren. Een man -of vrouw- van groter formaat rises to the occasion en beschouwt kritiek als een welkome gelegenheid om de robuustheid van de eigen bedenksels te testen. Er zijn in de wetenschap en in het leven niet veel mensen van dat formaat.

Charles Darwin was er één van. Toen Darwin het tweede deel van Charles Lyell's Principles of Geology las en daar dingen aantrof die in strijd waren met zijn theorie schreef hij niet in de kantlijn "Lyell = zot" of "Flauwekul", maar "If this were true adios theory" (meer hier). Dat neemt een mens bijzonder voor Darwin in. Ten eerste omdat hij kritiek ernstig neemt, ten tweede omwille van dat "adios theory". Darwin had zin voor humor en gevoel voor taal. Een mens van groot formaat.

2 opmerkingen:

CC zei

Zie ook de notities die hij maakte toen hij overwoog of hij al dan niet zou trouwen. Bij de pro's van het huwelijk noteerde hij o.a. "better than a dog anyhow".

pst zei

Schitterend lectuur, bedankt CC!