woensdag 20 juli 2011

Fitzroy Maclean


Nog op zoek naar vakantieliteratuur? The thinking man's book of adventures: Eastern Approaches. De oorlogsmemoires van Fitzroy Maclean, Brits diplomaat, spion, guerillastrijder, medeoprichter van de SAS, gezant van de geallieerden bij Tito. Volgens velen Flemings bron van inspiratie toen hij James Bond bedacht.

Maclean werd later ook parlementslid, baron en, niet te vergeten, de trotse uitbater van een traditionele Schotse pub. Een gevuld leven. En dan vraag je je wel eens af: wat is er nog van James Bond geworden nadat diens actieve loopbaan er op zat?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

'Vlucht in het avontuur' heet de Nederlandse vertaling, een prachtig boek/leven! Ideaal escapisme, en dus misschien beter te consumeren in het druilerige Belgiƫ?

cc zei

Dank voor de tip. Ik moest meteen ook denken aan de onlangs overleden Patrick Leigh Fermor, en aan Lord Lovat, die het bestond om op Swordfish beach in Normandiƫ met zijn commandotroepen te landen onder begeleiding van een doedelzakspeler, en zelf gewapend met zijn persoonlijk jachtgeweer. Maken ze zulke mannen nog wel, vraag je je af. En ook: zijn er op het continent ooit wel van dat soort mannen gemaakt?