dinsdag 10 januari 2012

En de winnaar is ...Het boek dat dit jaar in de prijzen valt is geen bijzonder literair meesterwerk. Het is zelfs eerder gewoon, matter of fact. Geen franjes, geen versierselen, geen jargon, geen theoretische bespiegelingen. En wat er in staat is ook niet eens nieuw. Wat je leest is in regel tweeduizend jaar oud. En zo vanzelfsprekend dat je, als je het gelezen hebt, je afvraagt waarom je daar zelf niet eerder aan hebt gedacht.

Het leven, leer je in dit boek, laat zich met een stuk of wat eenvoudige regels tegemoet treden. Zo bijvoorbeeld: vraag je, geconfronteerd met ergernis opwekkende situaties af, of je er iets aan kunt veranderen of niet. Als je er niets aan kunt veranderen: laat de ergernis varen, ze dient tot niets. Of nog: stel je, bij situaties waarbij je je ongemakkelijk voelt, voor wat het ergste is dat kan gebeuren. Stel je vervolgens de vraag: en stel dat het ergste gebeurt, wat dan? En reflecteer: is dat werkelijk zo verschrikkelijk? En waarom vind je dat zo verschrikkelijk? Door dat soort vragen te stellen leer je de dingen in perspectief zien. En laat je je niet langer opjagen door wat er niet toe doet. En leer je hoofd- en bijzaken onderscheiden en waarderen wat er wel toe doet. Eenvoudig als bonjour. Eens je het doorhebt.*

Dit gezegd zijnde, beste lezers, hebben we een winnaar. De almaar kleiner groeien-Literatuurprijs 2011 gaat naar ... William B. Irvine voor zijn "A Guide To The Good Life. The Ancient Art Of Stoic Joy". Proficiat William B!

Het prentje: de jury, druk aan het werk. Het volledige juryverslag staat inmiddels onder de  hoofding "reacties" bij het bericht waarin de genomineerden werden bekendgemaakt:

* De prijswinnaar legt het hier zelf uit, ten behoeve van wie niet kan geloven dat het zo allemaal zo eenvoudig is.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Felicitaties aan de winnaar - en de online zoektocht naar dit boek leidde me naar de wonderlijke titel "Be yourself, everyone else is already taken" van een zekere Mike Robbins. Ook geen slechte les in perspectief ;-)

pst zei

Sterke titel, inderdaad!