dinsdag 31 januari 2012

MijnschildersEén van de wonderlijkste episodes in de geschiedenis van de schilderkunst speelde zich af in de jaren 1930 in het Noord-Engelse Ashington. Daar startte in 1934 Robert Lyon, docent aan de kunstacademie van Newcastle upon Tyne, op uitnodiging van de lokale Workers Educational Association met een cursus kunstgeschiedenis. Om de cursus wat te verlevendigen werd besloten de deelnemers zelf verschillende schildertechnieken te laten uitproberen. De wekelijkse schilderlessen werden geweldig populair. Zo ontstond een vaste groep mijnwerker-schilders die de volgende jaren alle aspecten van het leven in en rondom de koolmijnen op het doek vastlegden.

Heel erg mooi is dat nagenoeg de volledige collectie bewaard bleef en een honderdtal schilderijen nu ook permanent op één plaats worden tentoongesteld. Op de website van The Ashington Group vind je wat voorbeelden van het werk.

Het prentje: een werk van één van de mijnschilders, George Blessed, Whippets, ca.1939 (via That's How The Light Gets In).

Geen opmerkingen: