zondag 29 januari 2012

Memphis, TennesseeToen Louis Armstrong in 1932 met zijn groep door het zuiden van de Verenigde Staten toerde en in Memphis, Tennessee aanbelandde, bleek de daar op voorhand bestelde bus niet aan de verwachtingen te voldoen. Na enige discussie met de busverhuurders kwam de politie erbij. Die vond zwarten die op hun rechten stonden geen goed idee en Armstrong en zijn muzikanten vlogen achter de tralies.

Pas toen Armstrong -toen al één van de bekendste artiesten in de VS- toezegde een benefietconcert te spelen, werden ze vrijgelaten. Op dat concert sprak Armstrong het publiek toe: "Ladies and gentlemen, I'm now going to dedicate this tune to the Memphis Police Corps: 'I'll Be Glad When You're Dead You Rascal You'". Ojee, dachten de bandleden, dat loopt slecht af.

Toen het nummer gedaan was, bestormden effectief een dozijn politie-agenten het podium. De muzikanten verwachtten zich aan het ergste. Maar de bestormers bleken dolenthousiast: "You're the first band that ever dedicated a tune to the Memphis Police"'. Eind goed, etc.

Een bijzonder filmpje om de goede afloop te vieren. Ook uit 1932, een vroege voorloper van de videoclip: Louis Armstrong meets Betty Boop in een opmerkelijke versie van, inderdaad, I'll Be Glad When You're Dead You Rascal You' (filmpje).

Het prentje: William P. Gottlieb, Louis Armstrong, Aquarium, New York, 1946. Het verhaal uit: Terry Teachout, Pops. The Wonderful World of Louis Armstrong, 2009.

Geen opmerkingen: