woensdag 8 februari 2012

Over de monarchieZestig jaar op de troon en still going strong: Koningin Elizabeth. Er valt meer goeds over de monarchie te zeggen dan mensen geneigd zijn aan te nemen. Uiteraard is het een aberratie dat iemand, gewoon omdat hij of zij zoon of dochter is van iemand, staatshoofd mag zijn. Daarom zijn we in het geval van een monarchie geneigd om de bevoegdheden van het staatshoofd in te perken. Wanneer je een president hebt, dan is die gekozen en die vertegenwoordigt het volk. En dan is de verleiding groot om de positie van die president sterker te maken: die man of vrouw is per slot van rekening door ons gekozen en wat wij willen moet wet zijn.

Wie niet zo'n fan is van mensen die anderen de wet willen stellen of van overheden die zich ingrijpend bemoeien met het dagelijkse leven, is vandaag dus beter af met een vorst dan met een president.

Het prentje: Cecil Beaton, Queen Elizabeth II in Buckinham Palace, 1968. Van 8 februari tot 22 april kun je Beaton's foto's van de Britse koningin in het Victoria & Albert Museum bekijken (meer hier).

Geen opmerkingen: