zondag 12 februari 2012

TuvaluLeerkrachten, ouders en familieleden zijn wel eens bezorgd omdat ze opgroeiende jongens maar niet aan het lezen krijgen. Aan meisjes heb je vanaf een bepaalde leeftijd geen kind: die vinden uit zichzelf wel fijne boeken over grote gevoelens en over menselijke verhoudingen. Jongens vinden dat saai. Wat willen jongens?

Een mooi boek over voetbal. Iets van deze aard, bijvoorbeeld. Foppe De Haan, de Nederlandse trainer die ondermeer Herenveen en Jong Oranje naar successen leidde, was vorig jaar vier weken -gratis- coach van het nationale voetbalteam van Tuvalu (prentje). Het eiland in de Stille Zuidzee plaatste zich voor de South Pacific Games en via via werd de Nederlandse succestrainer gestrikt. Journalist Koen van Santvoord (op het prentje middenste rij, helemaal links) was er bij en schreef er een boek over: Foppe De Haan: Bondscoach voor vier weken (uitgeverij Prometheus, 2012).

In afwachting van de lectuur van dat boek, het toernooiverslag zoals dat op wikipedia staat:
Tuvalu beleefde een droomstart. Tegen Amerikaans-Samoa werd met grote cijfers gewonnen: 4-0. De doelstelling van de technische staf, meer punten halen dan het ene punt vier jaar eerder tijdens de Pacific Games, was daarmee al gerealiseerd. Tegen Vanuatu werd vervolgens met 5-1 verloren en tegen Nieuw-CaledoniĆ« zelfs met 8-0. In de volgende wedstrijd tegen de Salomonseilanden vochten de spelers voor iedere meter, en dat niet zonder reden. Als Tuvalu met niet meer dan 9-0 zou verliezen zou het in de slotwedstrijd tegen Guam voldoende hebben aan een gelijkspel om als vierde — en dus als best of the rest — te eindigen in de poule. Tuvalu hield de schade beperkt tot 1-6. In het laatste duel, tegen Guam, was het erop of eronder. Het noodlot sloeg na een kwartier toe, toen doelman Selau onbesuisd doorging op een tegenstander: rode kaart, strafschop, 0-1. Met tien man knokte Tuvalu zich knap terug. Middenvelder Stanley scoorde uit een vrije trap de 1-1, waarna de ploeg van Foppe niet meer in de problemen kwam. Sterker nog, aanvallers Petoa en Tiute kregen uitgelezen kansen om de volle winst te halen. Maar de 1-1 was voldoende voor de vierde plaats in de poule. Van alle elf deelnemende landen eindigde Tuvalu op de zevende plaats; het liet Guam, Amerikaans-Samoa, de Cookeilanden en Kiribati achter zich.
Dat lezen jongens graag.

Geen opmerkingen: