dinsdag 27 maart 2012

De bokserVermoedelijk de mooiste van Georg Grosz (1893-1959): uit 1926, het portret van de bokser Max Schmeling. Schmeling werd het lievelingetje van de nazis toen hij in 1936 de zwarte Amerikaanse bokser Joe Louis versloeg. De nazis toeterden dat hiermee de superioriteit van het Arische ras maar weer eens was bewezen. In de revanchewedstrijd in 1938 versloeg Louis Schmeling. De nazis onthielden zich vervolgens wijselijk van commentaar.

Ook Joe Louis werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door zijn land voor propagandadoeleinden gebruikt. Hij diende de zwarte Amerikanen warm te maken voor het -nochtans nog steeds langs raciale lijnen gesegregeerde- leger maar hoefde, gelukkig voor hem, niet naar het front. Schmeling, die nooit partijlid had willen worden, werd ingelijfd bij de para's en raakte gewond bij de slag om Kreta.

Louis en Schmeling werden na de oorlog goede vrienden. Schmeling stierf in 2005 op zijn honderdste. Dat verwacht je ook niet onmiddellijk van iemand die tot zijn drieënveertigste professioneel bokste.

Geen opmerkingen: