donderdag 12 april 2012

Noord en ZuidHet rommelt in de Vlaamse Beweging. Alfons Storme (links) uit Wulvergem en Lode Heirman (rechts) uit Kieldrecht gooiden de knuppel in het hoenderhok met hun manifest Oost, West? En de Rest? Storme en Heirman protesteren tegen wat ze als het "occidentalisme en oriëntalisme" in Vlaamsnationale kringen omschrijven. West- en Oost-Vlaanderen zijn artificiële constructies beweren ze, uitgevonden door Belgicisten. Door die termen voetstoots aan te nemen bevestigt de Vlaamse Beweging de Belgische hegemonie. De termen "oost" en "west", vinden ze, doen geen recht aan de rijke Vlaamse diversiteit. "Er is ook Noord-Vlaanderen en Zuid-Vlaanderen", aldus Storme.

En dat zijn werelden van verschil, stelt Heirman. "Wij in Kieldrecht, in het Hoge Noorden van Vlaanderen, zijn eigenlijk al een beetje Scandinaven, mensen van de Noordzee: introvert, Germaans, melancholisch. En mijn goede vriend Alfons zal bevestigen dat ze daar beneden in Wulvergem eigenlijk al een beetje de lucht van de Middellandse Zee kunnen ruiken: daar zijn het zuiderlingen, Romaans, extravert, licht ontvlambaar." Volgens Storme en Heirman draagt de Vlaamse Beweging vandaag nog te zeer de stempel van het België waarbinnen ze destijds ontstond. "We moeten die kluisters afgooien en durven worden wie we zijn. In ons geval: Noord- en Zuid-Vlamingen".

In hun manifest roepen Storme en Heirman op tot een Vlaamse staatshervorming, waarbij de provinciegrenzen beter in overeenstemming worden gebracht met de "mentale breuklijnen die door Vlaanderen lopen".

2 opmerkingen:

Woodyrat zei

Alain & Lode hebben volkomen gelijk! Als we hun inzichten iets radicaler durven doortrekken (waarvoor ik pleit), dan moeten we naar een Europese federatie van wijken. Ikzelf voel me bv. geen Leeuwenaar of Vlezenbeker, maar eerder verbonden met Nachtegaal (waar we naar de bakker en beenhouwer gaan, maar wat wel op Dilbeek ligt). Je moet op de Lenniksebaan wonen om dit te begrijpen ... maare, ik hoop dat mensen zoal Alain & Lode op de stembiljetten staan in het najaar, dan weet ik weer waarom ik ga stemmen (en ze zullen nogal kijken ginder in Brussel!)

pst zei

Ja, de Lenniksebaan. Ok, maar aan de linker-of aan de rechterkant van de straat? Toch wel werelden van verschil, lijkt me.