zondag 22 juli 2012

Alan W. WattsHet is een vrij land. Ieder het zijne/hare. Sommige mensen krijgen puistjes van boeken over zen en taoïsme en dat soort dingen. So be it. In dat geval is de remedie overigens redelijk voor de hand liggend: probeer je vooral ver te houden van dergelijke literatuur. Boeken genoeg in de wereld. Vrijheid, blijheid.

Voor wie niet allergisch is, een tip: Alan W. Watts. Vermoedelijk inderdaad wel een showman en, wie weet, zelfs een beetje een charlatan, maar Watts slaagde er niettemin toch maar mooi in het door en door square Amerika van de jaren 1950 nieuwsgierig te maken naar de wijsheden uit het Oosten. Watts schreef heel erg bevattelijk: Tao: The Watercourse WayThe Way of Zen en The Wisdom of Insecurity zijn ook vandaag nog meer dan leesbare inleidingen in de materie.

Watts (prentje) was ook een gevierd spreker. Nogal wat van zijn radiopraatjes werden opgenomen en destijds op elpee uitgebracht. Leuk is dat de mannen van South Park sommige van die praatjes tot een soort van tekenfilmpjes hebben gemaakt. Zullen we er eentje tonen? Vooruit dan: (hier). Wie klaar is voor meer: een documentaire uit 1960 waarin Watts uitlegt wat mediteren is (hier).

 Nogmaals: vrij land, niemand hoeft te kijken. Even goede vrienden.

Geen opmerkingen: