zaterdag 14 juli 2012

Aan u de zegeIn 1880 reisde de Franse archeoloog en antropoloog Ernest Chantre door de Kaukasus. Hij maakte er ook foto's. Die kan je bekijken via Poemas del rio Wang. Veel woest ogende krijgers met snorren en schapenmutsen. Wat dat betreft is er niet zoveel veranderd. Zeer indrukwekkend is ook bovenstaande amfoor, bestemd om Georgische wijn te herbergen.

Georgische wijn. Volgens archeologen is het daar allemaal begonnen, in Georgië, de wijnbouw, zo'n zevenduizend jaar geleden. Vandaag wordt in Georgië wijn in roestvrije stalen tanks opgeslagen. Daar zullen ze wel goede redenen voor hebben. Maar of ze in stalen tanks of stenen amforen worden bewaard, ze blijven net zo exotisch klinken, de Georgische wijnsoorten: de Saperavi's, Kindzmarauli's, Napareuli's, Mukuzani's, Mtsvane's, Tsinandali's, Hereti's en Tvishi's.

Ook mooi: Georgiërs verlagen zich niet tot platte heildronken als "schol" of "dat we ze nog lang mogen mogen". Georgiërs heffen het glas met een waardig gaumardjos, of "de zege is aan u". Dat, lezer, is cultuur, dat is traditie.

Geen opmerkingen: