vrijdag 20 juli 2012

Hugh en IsaiahVandaag een tribute aan twee van onze intellectuele helden: Hugh Trevor-Roper (links) en Isaiah Berlin (rechts). In More Intelligent Life -het meer wereldse broertje van The Economist- worden ze samen geportretteerd (hier). Wat onze vrienden onder meer zo bijzonder maakt, is dat ze tijdens hun leven notoire niet-publiceerders waren, maar dat na hun dood blijkbaar het ene na het andere boek van hun hand van de persen rolt.

Hugh en Isaiah -we veroorloven ons na al die jaren enige familiariteit- wisten nagenoeg alles over alles en hadden ook vrijwel alles gelezen. Maar als je zoveel weet, ben je je ook pijnlijk bewust van wat je allemaal nog niet weet. En dus hadden ze altijd de indruk dat wat ze zelf schreven ver beneden de kritische standaarden viel die ze hanteerden. Zo verdwenen afgewerkte teksten en soms hele boeken dan maar weer in de schuif. Want er was nog zoveel te lezen.

En dat is ook gewoon waar: er is nog zoveel te lezen. Als daar bijvoorbeeld zijn: de na hun dood dan alsnog uitgegeven manuscripten van Hugh en Isaiah.

Geen opmerkingen: