woensdag 21 november 2012

Oorthuys in Brussel


Het kan in het algemeen geen kwaad om wel eens vaker het huis te verlaten en Brussel te bezoeken. Voor wie alsnog een goede reden zoekt: nog tot 31 december kan je in het Museum van de Stad Brussel de foto's bekijken die Cas Oorthuys tussen 1946 en 1956 van onze hoofdstad maakte.

Brussel op zijn hoogtepunt: de oude stad van de bloemenverkoopsters, statige cafés, obers met gesteven schort en met mannetjes die met paard en kar langs de straten lopen, wordt in evenwicht gehouden door de nieuwe stad van de stijlvolle Packards en Citroëns, van chroom en modernistische architectuur, van grootwarenhuizen en brede lanen. Brussel is nooit meer zo mooi geweest. Goed dat Oorthuys dat hoogtepunt voor altijd heeft vastgelegd.

(Er is ook een heel fraaie tentoonstellingscatalogus, uitgegeven bij Plaizier.)

Het prentje: Cas Oorthuys, Cafés-filtres sur les boulevards, Brussel 1952. Het terras van de Metropole, nemen we aan.

2 opmerkingen:

steph feremans zei

Patrick! Ge zult voortaan nooit ofte nimmer meer de schoonste prentkaarten negocie van dit vaderland vernoemen zonder tegelijkertijd te verwijzen naar haar website (http://www.plaizier.be/), naar haar franse straatnaam, haar vergane gebuurte, haar stichter (Wijnand) en haar muze (Mieke). Op straffe van een gezamnlijk bezoek van 1 uurstonde waarbij gij de door mij gewenste goederen zult offreren. Ter verzoerning trakteer ik achteraf in een goed bordeel of zo. Au reboire!

pst zei

Ik beken schuld en zal het nooit meer doen.