zaterdag 12 januari 2013

Dikke kilogram


Eens je wat ouder wordt komen de kilo's er sneller bij dan je voor mogelijk houdt. Dat overkwam ook de moeder van alle kilogrammen, de International Prototype Kilogram. In 1884 maakte het Internationaal Bureau van Maten en Gewichten veertig replica's van de Standaardkilo die als universele ijk op het Parijse hoofdkwartier wordt bewaard. Achttien van die replica's worden in Groot-Brittannië bijgehouden, in het National Physical Laboratory. Nijvere wetenschappers hebben die achttien kindjes van de universele kilo gewogen en, wat blijkt, ze zijn aangedikt: er kwamen gemiddeld 100 microgrammen bij. Dat klinkt als niet geweldig veel, maar tegen dat tempo krijg je op termijn wel een behoorlijke dikke kilo natuurlijk (meer hier).

Uitermate tot de verbeelding sprekend is de oplossing die de geleerden suggereren: de replica's moeten wat vaker in de zon zitten. Blijkbaar helpt zonlicht om de aangedikte microgrammen weer af te breken. Dat principe kan een revolutie teweeg brengen in de dieetindustrie, lijkt ons. Je eet je buikje rond en vervolgens ga je een uurtje of twee in de zon zitten en weer slank. Makkelijk zat.

Wel goed insmeren natuurlijk, als je gaat zonnen.

3 opmerkingen:

anonimuis zei

11:45, dat doen we dus niet meer hé, Pst. De regel is: bij een ochtendkoffie leest men de nieuwe blogpost op AKG. Ochtendkoffie wordt voor 10 uur genuttigd. Stay with the program, kiddo!

pst zei

Technische problemen! Al een wonder dat we vandaag überhaupt verschenen. Dankzij bijstand van één van onze lezers trouwens. Waarvoor nogmaals dank. Σας ευχαριστούμε!

d/ zei

Een dag zonder AMKG is als chocolade zonder cacao. We hopen dat de technische problemen verbannen zijn naar donkere oorden.