maandag 22 juli 2013

Bedachtzaam


Tocqueville (prentje) beweerde dat elk politiek systeem specifieke kwalen in zich droeg en dat staatsmanschap er in bestond zich van die kwalen bewust te zijn en ze te bestrijden of ze toch minstens niet aan te wakkeren. Politiek is vooral de kunst om op cruciale momenten tegen de heersende tendensen in te sturen.

Vandaag is het welhaast onmogelijk om als democratisch politicus verkozen te worden zonder mediageniek te zijn of vlot of ad rem. En daardoor worden politici steeds drukker en jagen ze elkaar de hele tijd op, ten koste van  rust en nadenkendheid. Geen democratisch politicus kan zich aan die tendens onttrekken of zijn/haar positie gebruiken om tegen te sturen, op straffe van niet meer te worden verkozen.

In die context biedt een constitutionele monarchie een voordeel. Troonopvolgers hoeven niet mediageniek te zijn of vlot of ad rem. Een slimme vorst of vorstin gebruikt zijn/haar positie om tegen te sturen. Vorsten kunnen het zich permitteren om houterig te zijn of te stuntelen of over woorden te struikelen. Vorsten hoeven niet herverkozen te worden. Een slimme vorst of vorstin doet vooral nadrukkelijk niet mee met dat opgeklopte mediatieke gedoe en introduceert rust, terughoudendheid en bedachtzaamheid. De samenleving en de politiek zullen er wel bij varen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

(Achter)neefje van Chateaubriand, die hem ook vermeldt. Allebei Amerika-kenners.

pst zei

Dat moet lukken: vorige week nog (delen uit) Chateaubriands "Voyage en Amérique" gelezen.